Scheiden zonder Schade

Een goed begin van het nieuwe jaar
Het is alweer tijd voor de eerste nieuwsbrief van 2024! In deze brief praten we jullie bij over de belangrijkste ontwikkelingen.

Wat houdt het in?

Binnen het programma Scheiden zonder Schade zijn verschillende pilots uitgevoerd in de regiolabs Den Haag en Oost-Brabant. De pilot Gezinsvertegenwoordiger en de pilot Specialist Contactverlies hebben kansrijke elementen opgeleverd. Ook de ervaringen met de pilot Procedure Gezamenlijke Toegang Ouders bij de rechtbank zijn positief. Tot slot heeft het programma een prototype van een DigiPlein en DigiMaatje opgeleverd. 
Deze pilots vinden hun vervolg in het programma ‘Een goed begin.’ Binnen dit programma vallen vier pijlers: Duurzaam samenwerken na scheiding, Inspiratiesessies, DigiPlein en Raad voor de Kinderbescherming.

Waar staan we nu?

Duurzaam samenwerken na scheiding
Op 16 januari vond het kwartaaloverleg ‘Duurzaam samenwerken na scheiding’ plaats. Hierbij waren de uitvoerende Gezinsvertegenwoordigers van Delft Support en Kenniscentrum Kind en Scheiding (KKS), de specialisten van het Scheidings Advies Team (SAT) en de onderzoekers van TNO aanwezig.

De pilot is nu bijna een jaar bezig en nadert daarmee de helft van de looptijd. Tijdens het kwartaaloverleg werd teruggeblikt op het eerste jaar. Het aantal zaken loopt op cours en de ervaringen van Gezinsvertegenwoordigers zijn positief. Aan de hand van tussenresultaten en reflectiebijeenkomsten met beide pilotlocaties worden de werkwijze en het onderzoek bijgeschaafd. De werkwijzen van de beide pilotlocaties worden gevolgd door de onderzoekers. De inzichten die hieruit voortkomen worden meegenomen in het bijschaven van de werkwijze. Tijdens het kwartaaloverleg zijn hier verdere stappen in gezet.

Inspiratiesessies

Om professionals kennis te laten maken met de zienswijze Duurzaam Samenwerken na Scheiding worden er inspiratiesessies georganiseerd. Inmiddels hebben 300 tot 400 professionals een sessie bijgewoond. Ben je benieuwd naar hun ervaringen of wil je zelf een sessie aanvragen? Lees hier  de factsheet en neem contact op via contactszs@minjenv.nl.
 
Heb jij de inspiratiesessie gevolgd en/of wil je meer weten over de zienswijze Duurzaam Samenwerken na Scheiding? Het is nu al mogelijk om een driedaagse training Duurzaam samenwerken na scheiding te volgen. De training belicht de onderliggende visie die toepasbaar is op diverse uitdagingen en echtscheidingen, evenals andere conflictueuze of gestagneerde gezinssituaties die begeleiding vragen.

DigiPlein www.uitelkaarmetkinderen.nl

Het centrale DigiPlein www.uitelkaarmetkinderen.nl is in april een jaar online. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) gaat in de loop van 2024 een onderzoek uitvoeren naar dit DigiPlein. Met dit onderzoek geven ze inzicht in de werking en het gebruik van het DigiPlein, de ervaringen en behoeften van (beoogde) gebruikers en de mogelijkheden tot doorontwikkeling. Eerste gesprekken met een onderzoeker zijn gevoerd. Op basis daarvan wordt nu een onderzoeksopzet geschreven. Het onderzoek zal naar verwachting in Q2 van 2024 starten en in Q4 worden afgerond.

Regionale doorontwikkeling

Het regionale prototype dat in opdracht van het ministerie van JenV is ontwikkeld, wordt doorontwikkeld in de regio’s Haaglanden en Groningen. Hiervoor zijn verschillende werksessies met de regio’s gepland en enkele hebben al plaatsgevonden. Momenteel wordt bijvoorbeeld de laatste hand gelegd aan een checklist voor ouders. Deze checklist doet op basis van vragen over de individuele situaties aanbevelingen voor passende hulp binnen de regio. De werking hiervan zal dit jaar worden getest op de website van Kenniscentrum Kind en Scheiding in Haaglanden en zal deel uitmaken van het nieuwe DigiPlein van Groningen.

Begeleidingscommissie

Eind november kwam de begeleidingscommissie van Een goed begin voor de tweede keer bijeen. Het doel van de commissie is om met verschillende betrokken partijen - zoals de RvdK, Veilig Thuis, Jeugdzorg Nederland en VNG - meer overzicht te krijgen van en verbinding te leggen tussen effectieve initiatieven door het land. Ook heeft de commissie als doel om te werken aan een strategie voor de landelijke verspreiding van de uitkomsten van Een goed begin in verbinding met deze initiatieven.

Tijdens de tweede bijeenkomst werden de doelen van de commissie besproken en verder geconcretiseerd. Komende tijd zullen er twee kennissessies worden georganiseerd voor deelnemers van de commissie. Tijdens deze sessies wordt ingezoomd op de werkwijze Duurzaam Samenwerken na Scheiding, de onderliggende visie én de proeftuinen uit het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming die zich richten op complexe scheidingen.

Onlangs is er ook een juridische projectgroep gestart die zich specifiek richt op kindvriendelijke juridische procedures. Uitkomsten uit deze projectgroep en de commissie worden met elkaar gedeeld. Ook zullen gezamenlijke bijeenkomsten worden georganiseerd om zorg en recht met elkaar te verbinden.

Deskundigheidsbevordering

De online groep Scheiden zonder Schade op 1sociaaldomein.nl is opgericht in april 2022. Een recent gepubliceerd jaarverslag blikt terug op alle ontwikkelingen sinds de lancering. Tot nu toe hebben zich 1276 professionals aangesloten bij de groep om van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen. In totaal zijn er al 1354 bijdragen gedeeld. 

Op 6 februari vindt de eerste lunchbijeenkomst van het jaar plaats. Tijdens deze online bijeenkomst geven onderzoekers van de Universiteit Utrecht Zoë Rejaän en Rianne van Dijk een inkijk in het nieuwe, interdisciplinaire onderzoek ‘Luister!’ van de Universiteit Utrecht. Samen met rechtbanken, mediators en scheidingsprofessionals wordt in gezinnen na scheiding onderzocht in hoeverre kinderen en jongeren meepraten over de beslissingen en afspraken die worden gemaakt als ouders scheiden.

Slot

Heb je vragen of wil je meer weten? Heb je deze
nieuwsbrief via via ontvangen en wil je hem in het vervolg direct ontvangen? Of heb je interesse in een inspiratiesessie bij jouw organisatie of regio?

Neem dan contact op met d.j.van.noort@minjenv.nl of w.vanvliet@kenniscentrumkindenscheiding.nl.
 
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Word dan vooral lid van de LinkedIn groep Scheiden zonder Schade.