Duurzaam samenwerken na scheiding
Op 25 september vond het tweede kwartaaloverleg ‘Duurzaam samenwerken na scheiding’ plaats met de uitvoerende Gezinsvertegenwoordigers van Delft Support en Kenniscentrum Kind en Scheiding, de specialisten van het Scheidings Advies Team (SAT) en de onderzoekers van TNO.
Dit kwartaal hebben we stilgestaan bij de eerste twintig gestarte trajecten waarin gezinsvertegenwoordigers ouders in Delft en Haaglanden ondersteunen. In Delft gaat het tot nu toe vooral ouders van jonge kinderen tot en met de basisschoolleeftijd, waarbij ouders vooral vragen hadden over communicatie, samenwerking of afspraken, bijvoorbeeld over omgang, alimentatie of gezag. In Haaglanden zitten ook ouders van middelbare scholieren onder de gezinnen en bleken ouders vooral hulp te vragen bij het scheiden: Hoe werkt het? Hoe organiseren we dit? Waarbij een aantal ouders specifiek vragen heeft bijvoorbeeld over de communicatie met en de begeleiding van de kinderen.
Rechter Leonie Koper en Juridisch adviseur Arzu Sinan van Rechtbank Den Haag sloten aan om de vragen van de Gezinsvertegenwoordigers over de Procedure gezamenlijk toegang ouders (PGTO) te beantwoorden. Ook benieuwd? Kijk dan op hier voor meer informatie.
Voor de Jeugd Dag
Op 11 september waren wij aanwezig bij de Voor de Jeugd Dag. Tijdens een sessie binnen het thema ‘Blijvend leren en ontwikkelen’ in de Vissenkom vertelden Mandy Lubach, Saloua el Khamlichi en Ilja van der Stel over de ervaringen die zij tot nu toe hebben opgedaan met de werkwijze Duurzaam Samenwerken na Scheiding. De sessie werd goed bezocht en er werd positief op gereageerd.
Dag van de Scheiding
Enkele dagen later op 15 september was de Dag van de Scheiding. Deze dag is in het leven geroepen door de vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) om aandacht te vragen voor de noodzaak van een goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Vanuit Een goed begin hebben wij de scheidingen die goed verlopen in het zonnetje gezet op onze LinkedIn pagina door het delen van deze video.
Inspiratiesessies
De interesse in de inspiratiesessies blijft groot, ook nu de 28 sessies die vanuit Een goed begin beschikbaar zijn gesteld niet meer beschikbaar zijn. Wil jij een inspiratiesessie voor jouw organisatie of regio inzetten? Lees hier de factsheet voor meer informatie en neem contact op via contactszs@minjenv.nl.
DigiPlein www.uitelkaarmetkinderen.nl
Het centrale DigiPlein uitelkaarmetkinderen.nl is inmiddels een half jaar live. Een mooi moment om terug te blikken op het bereik van de scheidingswebsite. Bureau EMMA monitort bezoekersaantallen en herkomst van de bezoekers, bijvoorbeeld direct, via een link of zoekmachine. Om beter vindbaar te zijn werken we continu aan onze vindbaarheid via zoekmachines. En met succes! Het aantal bezoekers is de afgelopen maanden verdubbeld. Ook wordt de site steeds vaker bereikt via zoekmachines en links op externe- en overheidspagina’s. Dat betekent dat ook mensen die nog niet bekend waren met de website er ook steeds gemakkelijker op terecht kunnen komen.
Regionale doorontwikkeling
De handreiking voor de decentrale websites, die door gemeenten en regionale partijen kunnen worden aanbesteed of ontwikkeld, komt binnenkort onder andere via uitelkaarmetkinderen.nl beschikbaar. Regio Haaglanden en regio Groningen werken mee aan de eerste testcases van het prototype. Groningen gaat op basis van het prototype een volledig nieuwe website bouwen. Kenniscentrum Kind en Scheiding in Haaglanden gaat enkele modules uit het prototype toevoegen aan haar website. Onlangs zijn er ook gesprekken gevoerd met de gemeente Eindhoven die voorbereidingen treft voor een regionaal scheidingsplein.
Begeleidingscommissie
Op 28 september vond de kick-off van de begeleidingscommissie rondom Een goed begin plaats. Het doel van de commissie is om met verschillende betrokken partijen meer overzicht te krijgen en verbinding te leggen tussen effectieve initiatieven door het land, en te werken aan een strategie voor landelijke verspreiding van de uitkomsten van Een goed begin in verbinding met deze initiatieven.
Deskundigheidsbevordering
De online groep Scheiden zonder Schade op 1sociaaldomein.nl blijft groeien en heeft ruim 1.200 leden verspreid over het hele land. Regelmatig worden er lunchbijeenkomsten georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst op 27 juni vertelde Karin den Hollander, directeur van de Stichting Stiefacademie Nederland over de dynamieken en uitdagingen van een stiefgezin en over wat de Stiefacademie Nederland voor jou als professional kan betekenen. Kijk de lunchbijeenkomst hier terug!
Het Kenniscentrum Kind en Scheiding heeft samen met de Gemeente Delft 'Praat erover' ontwikkeld. Praat erover is een beeldenbieb met 60 afbeeldingen bij woorden over relaties en scheiden. Deze beelden kunnen in het bijzonder worden ingezet voor anderstaligen en de lvb-doelgroep. 'Praat erover' is gratis te downloaden op de site van het Kenniscentrum Kind en Scheiding of als set te bestellen.