Een goed begin - Scheiden zonder schade

Een laatste update voor de zomervakantie!

Het is alweer tijd voor de tweede nieuwsbrief van 2023!  We praten jullie bij over de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen kwartaal.

Een goed begin - Wat houdt het in?

Binnen het programma Scheiden zonder Schade (2018-2022) zijn verschillende pilots uitgevoerd in de regiolabs Den Haag en Oost-Brabant. De kansrijke elementen van deze pilots vinden hun vervolg in ‘Een goed begin’.

In een goed begin staat scheidingsexpertise voor het hele gezin voorop. Zo wordt er door gezinsvertegenwoordigers en een scheidingsadviesteam vroegtijdige inzet gepleegd met de landelijke werkwijze ‘Duurzaam samenwerken na scheiding’. Deze werkwijze wordt verder door het land verspreid met inspiratiesessies. Ook is er sinds kort een landelijke website uitelkaarmetkinderen.nl, waar ouders die gaan scheiden en professionals terecht kunnen voor informatie. Daarnaast wordt er gewerkt aan decentrale websites, waar lokaal aanbod en informatie op te vinden is

Een goed begin - Waar staan we nu?

Duurzaam samenwerken na scheiding

In maart is de uitvoeringsfase van pilots met de werkwijze Duurzaam samenwerken na scheiding gestart. Deze pilots vinden plaats in de regio Haaglanden, bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding en Delft Support. Het streven is om binnen deze pilot 100 zaken te behandelen. De voortgang wordt gemonitord en onderzocht door TNO.
Op 22 juni vond het eerste kwartaaloverleg plaats, waar gezinsvertegenwoordigers, specialisten contactverlies en onderzoekers van TNO hun eerste ervaringen met de werkwijze deelden. Sinds maart zijn er al ruim twintig casussen in behandeling genomen. 
De onderzoekers van TNO onderzoeken de werkzaamheid van de werkwijze ‘Duurzaam samenwerken na scheiding’ zoals toegepast door de getrainde gezinsvertegenwoordigers van Delft Support en Kenniscentrum Kind en Scheiding. Ze evalueren het proces: wat is kenmerkend voor de werkwijze, wat zijn verschillen tussen de toepassingslocaties en waar komt dit door? Ook wordt er gekeken naar wat belangrijke kansen en belemmeringen zijn waarmee rekening gehouden moet worden bij implementatie van de werkwijze elders in land. Het betreft een cyclisch actieonderzoek. Dat wil zeggen dat op basis van tussentijdse ervaringen het onderzoek en de werkwijze kunnen worden bijgesteld en verder aangescherpt. Tot nu toe is daar (nog) geen aanleiding voor geweest. 
Wat betreft de ervaringen bleek in de lopende zaken de mate van conflict te variëren van licht tot veel. De hulpvraag van ouders focuste bij Delft Support tot nu toe vooral op het verbeteren van communicatie en het maken van afspraken tussen ouders. Bij Kenniscentrum Kind en Scheiding lag de focus tot nu toe vooral op de begeleiding van kinderen tijdens en na de scheiding. TNO blijft de lopende casussen verder volgen.
De gezinsvertegenwoordigers deelden positieve ervaringen over de werkwijze in de praktijk, maar bespraken ook verschillende uitdagingen, zoals het switchen tussen werkzaamheden en een duidelijke afbakening van rollen.

Inspiratiesessies

De 28 inspiratiesessies om de nieuwe scheidingswerkwijze verder door het land te verspreiden, zijn inmiddels allemaal vergeven. Sinds september 2022 zijn de inspiratiesessies gegeven aan 300-400 professionals in 20 gemeenten door heel Nederland, waaronder Rotterdam, Amsterdam, Enschede, Breda en Goes. Bij de sessies waren onder andere jeugd- en wijkteams, jeugdzorgorganisaties, gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden aanwezig.
Een deelnemer van de inspiratiesessie Stichting Jeugdteams Zuid-Holland Zuid vertelt: ‘Erg waardevol, het omgekeerde werken is een andere manier van kijken die me ontzettend heeft geïnspireerd. Je creëert eerst een fundament door waardes van ouderschap en het kind te bespreken. Dat ik daar zelf nooit aan heb gedacht! Ik neem dit zeker mee in werken met ouders in scheiding!’
Hoewel de subsidie volledig is uitgeput is het wél nog steeds mogelijk inspiratiesessies aan te vragen en in te kopen. Hierover publiceren we binnenkort een factsheet met informatie. Nu al interesse? Neem dan contact met ons op via ContactSzS@minjenv.nl.

DigiPlein www.uitelkaarmetkinderen.nl

Sinds de lancering van uitelkaarmetkinderen.nl zijn er veel positieve reacties binnengekomen. Men is blij met de overzichtelijke informatie en uitstraling van de website. Omdat we willen dat de website toegankelijk is voor iedereen, is er een toegankelijkheidstoets uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de site voor een groot gedeelte al goed toegankelijk is voor mensen met een functiebeperking. Er wordt hard gewerkt om ontoegankelijke pdf’s en video’s zo snel mogelijk toegankelijk te maken. Het volledige rapport is te vinden op de website.

Regionale doorontwikkeling DigiPlein

Het prototype en de handreiking voor de decentrale websites, die door gemeenten en regionale partijen kunnen worden aanbesteed of ontwikkeld, zijn bijna klaar. Regio Haaglanden en regio Groningen werken mee aan de eerste testcases. Groningen had al een eigen scheidingsplein, maar gaat op basis van het prototype een volledig nieuwe website bouwen. Kenniscentrum Kind en Scheiding in Haaglanden gaat enkele modules uit het prototype toevoegen aan haar website. Na de zomer is de handreiking voor gemeenten over deze decentrale websites af en beschikbaar.

Deskundigheidsbevordering

De online groep Scheiden zonder Schade op 1sociaaldomein.nl, heeft inmiddels ruim 1.200 leden verspreid over het hele land. Dat is 200 meer dan het afgelopen kwartaal! Binnen deze besloten online omgeving – voor en door professionals die te maken hebben met scheidingsproblematiek – worden regelmatig interessante ontwikkelingen, documenten en video’s gedeeld.

Daarnaast kunnen leden elkaar vragen stellen, ervaringen delen en hulpaanbod onder de aandacht brengen. Bovendien wordt er eens per kwartaal een online lunchbijeenkomst georganiseerd. Zo was er een lunchsessie op 27 juni over ‘Dynamieken in samengestelde gezinnen.’ Karin den Hollander, psycho-sociaal therapeut/systemisch coach en directeur van de stichting Stiefacademie Nederland, verzorgde de lunchsessie. Wist je dat 60 procent van de samengestelde gezinnen weer uit elkaar gaan? Kijk het hier terug!
Wil je ook deelnemen aan deze online groep? Meld je dan aan via deze link.